Hoppa över till innehåll

Kumbro’s tips för bättre distansarbete

Under rådande omständigheter är det många som nu arbetar hemifrån på distans. Vi tipsar om hur du gör din arbetsdag hemma så bra som möjligt.

Snabb internetuppkoppling i hemmet och mobila lösningar har gjort det möjligt att dela data och kommunicera effektivt oavsett var man befinner sig. Det har gjort att många som nu måste isolera sig kan arbeta hemifrån vilket förstås är bra! Att arbeta hemifrån har många fördelar. En uppenbar fördel är att du slipper pendlingen till jobbet vilket sparar tid. Att arbeta hemma upplevs av många som mindre stressande bra för kreativiteten.

Men att arbeta hemifrån skiljer sig ganska mycket från att gå till kontoret och om det blir långa perioder kan du behöva tänka till lite. Det är lätt att gränserna mellan arbete och privatliv suddas ut och det blir svårt att hålla fokus. Det blir också svårt att upprätthålla alla sociala kontakter man har på sin arbetsplats.

Nedan följer våra fem bästa bästa tips för dig som jobbar hemifrån

 • Tänk på ergonomin
  Att sitta på en pinnstol vid köksbordet fungerar kanske i någon dag eller så men du kommer snart att sakna din justerbara kontorsstol och höj- och sänkbara skrivbord. Har du inte möjlighet att sitta vid en ordentlig arbetsplats så byt plats och position ofta! Rotera mellan att jobba vid köksbordet, soffan, sängen, stående vis diskbänken och så vidare. På så vis minskar du risken för stel nacke och ond rygg.
 • Rutiner
  Det är ibland en utmaning att inte låta skivsamlingen, diskmaskinen, eller TV-soffan ta fokus från jobbet när man arbetar hemifrån. Sätt upp tydliga rutiner för dig själv om när du arbetar och när du ska ta paus. Det är också viktigt att du och din chef är överens om vad som ska göras och hur ni stämmer av med varandra.
 • Glöm inte kompisarna
  Goda relationer till arbetskamrater är en viktig motivation för många. Se till att hålla kontakten med videomöten även om det hade räckt med ett mail eller telefonsamtal, det kan kännas fint att se någon i ögonen. Ordna distansfika och prata lite strunt. Att sitta hemma kan bli väldigt påfrestande så försök att fånga upp om någon mår dåligt och stötta varandra.
 • Viktigt med bra uppkoppling
  Även om 4G-nätet är väldigt snabbt så är mobila lösningar aldrig lika tillförlitliga som en fast uppkoppling.
 • Håll koll på tekniken i videomöten
  Ingen vill titta och lyssna på ditt teknikstrul. Försäkra dig om att du har rätt app, bra ljud (använd gärna headset) och tyst omkring dig. Testa gärna innan mötet så att allt fungerar. Om intresse finns så kommer vi all följa upp den här artikeln med en som bara avhandlar vett och etikett i videomöten.

Med detta vill vi önska dig en bra arbetsdag, oavsett var du arbetar. Tänk på att allt distansarbete ska ske i överenskommelse med din arbetsgivare och att det i vissa fall regleras i kollektivavtal. Ta hand om varandra, stanna hemma om du är sjuk och glöm inte att tvätta händerna.

Kumbro Stadsnät ägs av Örebro och Kumla kommun. Vi tillhandahåller ett operatörsoberoende fibernät för ett ett mer uppkopplat och tillgängligt samhälle.