Hoppa över till innehåll

Snabbt internet en förutsättning för öliv

Mitt ute i sjön Hjälmaren med en bilfärja som enda förbindelse ligger Vinön. Ön har 100 bofasta och sedan några år tillbaka är Rita och Lars hus på öns östra spets en av dem som Kumbro Stadsnät nu ansluter med fiber.

– Vi trivs väldigt bra här. Vi har haft det här huset som sommarstuga länge men när vi gick i pension bestämde vi oss för att flytta hit permanent. Säger Lars.

Huset Lars och Rita bor i har under åren genomgått flera moderniseringar. Som sommarstuga hade den varken el eller vatten, än mindre bredband.

– Genom åren har vi borrat brunn och dragit in el. Internet har vi haft via mobilnätet men när barnbarnen kommer på besök med sina mobiler och surfplattor försvinner surfpotten rätt snabbt säger Rita.

Pålitlig digital infrastruktur har blivit en förutsättning för att kunna leva ett normalt liv. Allt fler samhällsfunktioner, från TV till vårdkontakter kräver tillgång till internet, speciellt om man som Lars och Rita bor långt ifrån en centralort.

– Vi är ju väldigt ”datoriserade” båda två och använder datorer och surfplattor till att läsa tidningar, göra bankärenden, hålla kontakt med folk, vårdkontakter och allt möjligt. Att få fiber handlar om livskvalitet för oss.

 

Kumbro Stadsnät gräver fiber på Vinön.

Kumbro Stadsnät AB ägs av Örebro och Kumla kommun och har sedan 2001 sett till att kommunala verksamheter och privatpersoner fått tillgång till snabb och pålitlig fiberanslutning. Regeringen har satt som mål att 95% av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 100 Mbit/s bredband 2020. Vi vill göra vår del. För man ska kunna vara uppkopplad även om man råkar bo på en ö.